Schitterend schilderen leer je zo
Goed schilderwerk is het behoud van je huis. Houtwerk als kozijnen en deuren geef je gemiddeld een keer in de zeven jaar een nieuwe laag verf. Bij ons vind je alles om je verfplannen goed voor te bereiden.
Schilderweer
Buiten schilderen kan het beste van ongeveer mei tot september. Het weer moet droog zijn en het liefst mild. Geen harde wind, dan krijg je stof en vuiltjes in het schilderwerk. Niet te koud, want dan droogt de verf te langzaam. En zeker niet te heet want dan droogt je verf te snel. Plan het zo dat je op zonnige dagen steeds in de schaduw werkt.
Stap 1: De voorbereiding
Voor een goede hechting van de eerste laag verf moet je eerst ontvetten. Vervolgens gaatjes en scheuren opvullen. Probleemplekken, zoals plekjes met vocht, de tijd geven om goed te drogen. Schuren is afhankelijk van de oude verflaag. In slechte staat? Dan volledig verwijderen met krabber en verfbrander. In goede staat? Dan schuren met schuurpapier. Voor het schilderen alles goed stofvrij maken. Randen afplakken. En denk ook aan het afdekken van vensterbanken en stoeptegels. Verf op steen krijg je moeilijk weg.
Stap 2: Gronden
Werk bij het gronden van binnen naar buiten. Breng de grondverf royaal aan, in verticale banen. Verdeel de verf daarna in horizontale richting. Werk van boven naar beneden om zakkers en stof zo veel mogelijk te vermijden. Rol na in lange banen waardoor je geen strepen in het schilderwerk krijgt.
Stap 3: Afschilderen
Fijn opschuren is genoeg. Zit er langer dan 24 uur tussen gronden en aflakken, dan zeker licht schuren! Maar kun je vlot achter elkaar doorwerken (en is alles schoon) dan kun je het schuren soms overslaan en is daar tijd te winnen.
Stap 4: Na het schilderen
Direct de afplaktape verwijderen als de verf nog nat is! Wacht je te lang, dan kun je de randjes stuk trekken. Rollers en kwasten die je de volgende dag weer nodig hebt, luchtdicht opbergen in folie of een plastic zak. Laat rollers en kwasten die je weg wilt doen goed drogen. Dan kunnen ze bij het huishoudelijk afval. Natte verfresten en natte kwasten behandel je als Klein Chemisch Afval.